13.10.2021

Już w trzecim kwartale przyszłego roku łódzką Fuzję wypełnią cudowne zapachy i smaki chrupiącego pieczywa i słodkich wypieków na bazie naturalnego i tradycyjnego zakwasu. Wszystko to za sprawą rzemieślniczej piekarni pod marką „Bakery”, która swój pierwszy lokal poza Warszawą otworzy właśnie w Łodzi na terenie rewitalizowanego przez Echo Investment pofabrycznego kompleksu Fuzja. Najemca zajmie powierzchnię 180 mkw. w jednym z historycznych budynków zlokalizowanych w Ogrodach Anny.

 

 Twórcą nowatorskiego konceptu w stylu polsko – francuskiej piekarni jest Bartek Rychcik, właściciel grupy ENATA BREAD (do której należy marka „Bakery”), znany i ceniony w branży przedsiębiorca, którego pasja do pieczywa zrodziła się już w dzieciństwie (gdy przyglądał się pracy w piekarni zarządzanej przez rodziców). Współpraca Rychcika z wybitnymi piekarzami i sprawdzonymi dostawcami (lokalni rolnicy i firmy rodzinne) zaowocowała sukcesem konceptu „Bakery”, który podbił serca i kubki smakowe warszawiaków (na królewskim Wilanowie i w Browarach Warszawskich). W 2020 roku do Rychcika dołączył Michał Paleta, drugi autor sukcesu brandu „Bakery”, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College – ekspert w dziedzinie francuskich wypieków. W Polsce pracował w tak uznanych restauracjach jak Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa. Paleta poszukuje obłędnych zapachów i smaków w ziarnach i produktach sezonowych – wyciąga z pieczywa to, co najlepsze – aromaty z dzieciństwa. Odpowiada za „Bakery Browary Warszawskie” i stworzy koncept „Bakery Łódź”.

 

Pierwszy lokal sieci poza stolicą pojawi się w łódzkiej Fuzji w historycznym budynku, który na przełomie XIX i XX wieku wchodził w skład dawnej wykańczalni włókienniczego imperium rodziny Scheiblerów. „Bakery” zajmie 180 m. kw. powierzchni. Otwarcie piekarni w Fuzji planowane jest na trzeci kwartał 2022 roku.

 

– Miejsce z historią, w którym czuć ducha fabrycznej tradycji Łodzi oraz Ogrody Anny z widokiem na zabytkową secesyjną elektrownię z pewnością stanowić będą idealną lokalizację dla „Bakery”. Twórcy tego wyjątkowego piekarniczego konceptu stawiają w swojej pracy na tradycję i jakość, przykładają też ogromną wagę do szczegółów. Te wartości są bardzo bliskie także i nam, dlatego bardzo cieszymy się na współpracę i nie możemy się doczekać, kiedy „Bakery” zaprosi pierwszych gości do swojego lokalu w Fuzji. Jest nam niezmiernie miło również z tego powodu, że Fuzja będzie pierwszą jak do tej pory lokalizacją piekarni poza granicami Warszawy. Mamy nadzieję, że łodzianie rozsmakują się w wyśmienitych wypiekach „Bakery”Piekarnia działać będzie w Ogrodach Anny, naprzeciwko budynków mieszkalnych, zatem mieszkańcy Fuzji na wyciągnięcie ręki codziennie będą mieli dostęp do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także pozostałych słonych oraz słodkich wypieków – mówi Karolina Prędota-Krystek, Head of Food and Beverage w Echo Investment.

 

„Bakery Łódź” zaoferuje klientom przede wszystkim smaczny, pachnący, chrupiący chleb z różnego rodzaju ziarnami, pestkami i nasionami bogatymi w witaminy i minerały. W ofercie piekarni znajdą się ponadto pyszne śniadania, zbilansowany lunch, aromatyczna kawa i świeżo wyciskane soki. Wszystko najwyższej jakości, przygotowane z dbałością, pasją i miłością do pieczywa.

 

– Komu się dzisiaj upiecze? –Teraz już wiemy, że mieszkańcom Łodzi! – mówi Bartek Rychcik, CEO ENATA BREAD. – Wybierając miejsce na nasz pierwszy lokal poza Warszawą, szukaliśmy czegoś równie wyjątkowego, co nasze wypieki. Fuzja z mieszanką historycznej i nowoczesnej zabudowy, mnóstwem zieleni i otwartym placem, właśnie taka jest. Nasi łódzcy goście już niedługo na własne oczy będą mogli przekonać się, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Nasza kuchnia jest otwarta, transparentna, na najwyższym poziomie – dodaje.