Jesień w Fuzji pachnie aromatyczną kawą, cynamonem, pieczoną dynią i rozgrzewającymi przyprawami. Restauracje i kawiarnie w postindustrialnych przestrzeniach dawnej fabryki Scheiblera wprowadziły do swoich kart nowe, sezonowe propozycje. To idealny moment, by wpaść do Fuzji i zanurzyć się w smaku – dosłownie. Dodatkowo w dniach 19 października – 7 listopada w Fuzji odwiedzić będzie można wyjątkową farmę dyń.
W Sartoria Ristorante & Pizzeria królują włoskie klasyki w jesiennym wydaniu. Nowe pozycje w menu kuszą aromatem i kolorem – Pizza Vegetariana z pesto bazyliowym, rukolą i papryką to ukłon w stronę miłośników lekkich smaków, a Pizza Salsiccia z włoską kiełbasą i suszonymi pomidorami to propozycja dla tych, którzy lubią bardziej wyraziste połączenia. Wśród przystawek pojawiły się m.in. delikatne carpaccio wołowe i krewetki aglio olio, a wśród dań głównych risotto grzybowe z karczochem i gorgonzolą – prawdziwy smak jesieni na talerzu. Dla tych, którzy wolą morskie klimaty – filet z łososia lub tagliatelle con sepia z owocami morza. Na deser warto skusić się na ciasto czekoladowe z lodami straciatella lub panna cottę kasztanową z musem śliwkowym. Brzmi jak włoski wieczór w sercu Łodzi.
Bułkę przez Bibułkę, znana z niepowtarzalnych śniadań, wprowadziła do menu kilka pysznych, jesiennych propozycji. Ruben Sandwich z pastrami, kiszoną kapustą i sosem marie rose rozgrzeje nawet w chłodny dzień, a pumpkin avotoast z pieczoną dynią i jajkiem sadzonym to must-try sezonu. Warto też spróbować jesiennej cranberries matcha latte z domowym syropem żurawinowym, klasycznego pumpkin spice latte z cynamonem lub rozgrzewających herbat i naparów: rose’merry z miodem i owocami albo ginger hot z imbirem i przyprawami korzennymi.
Jesień w DESEO smakuje wyjątkowo! Cukiernia przygotowała nowości, które sprawią, że chłodne dni od razu staną się cieplejsze i słodsze. Cynamonka z kremem cynamonowym to maślana, półfrancuska bułeczka pełna aromatu korzennych przypraw i kremu na bazie czekolady karmelowej z mascarpone. Idealna na poprawę nastroju w jesienne poranki. W DESEO nie mogło zabraknąć klasyki – szarlotki w wersji z prażonymi jabłkami z cynamonem, delikatnym kremem z białej czekolady i wanilii Bourbon oraz chrupiącą kruszonką. Smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Fani orzechów pekan z pewnością ucieszy Pekan Roll – pachnący syropem klonowym, z aksamitnym kremem z karmelowej czekolady i mascarpone, wykończony orzechami pekan w karmelu. Do DESEO powrócił też ulubiony smak jesieni – ciastko PUMPKIN! Dynia Hokkaido, nuta pomarańczy, aksamitny cynamonowy ganache i kruche ciasteczko Speculoos w kształcie malutkiej dyni – kwintesencja jesieni, która cieszy oczy i podniebienie. Idealna do Pumpkin Spice Latte. Od 17 października w DESEO dostępny będzie także Ptyś Cinnapple. W środku ukryte zostały prażone jabłka z cynamonem, które pachną jak domowa szarlotka prosto z pieca. Do tego aksamitny krem cynamonowy, odrobina płynnego karmelu i chrupiące ciasto parzone z kruszonką na wierzchu. Każdy kęs to połączenie ciepła, słodyczy i korzennego aromatu – dokładnie tego, za czym tęsknimy, gdy robi się chłodniej. To ciastko to kwintesencja jesieni: ciepłe, pachnące i superpyszne.
Tu nie ma miejsca na kompromisy – każdy burger to dzieło sztuki. Trzykrotny Mistrz Burgerowy słynie z perfekcyjnych kompozycji smaków i jakości, która zdobyła uznanie na ogólnopolskich zawodach food trucków. Jesienią warto spróbować sezonowanych steków z wołowiny Black Angus – Rib Eye, Tomahawk czy Filet Mignon zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. To miejsce dla tych, którzy wierzą, że prawdziwy komfort food to dobrze wysmażony burger.
To winiarnia, która przeniesie gości do włoskiej Apulii, czyli jednego z najpopularniejszych regionów winiarskich – zarówno we Włoszech jak i na świecie. Casa del Primitivo to nie tylko sklep z winem, ale prawdziwa podróż smakowa, oferująca jedynie wina z własnej winnicy. Goście mogą tu spróbować win prosto z beczki przed zakupem. Na półkach znajdą się też wina butelkowane importowane z winnicy Lomartire. Casa del Primitivo to miejsce, które łączy miłość do wina z pasją do opowieści o jego produkcji.
Cukiernia Sąsiedzi to miejsce z duszą – pachnące domowymi wypiekami i dobrą kawą. Jesienne menu rozgrzewa aromatami – raf dyniowy, cappuccino lawendowe i herbata z rokitnikiem lub z kandyzowanymi owocami, miodem i cynamonem to kwintesencja tej pory roku. Dla miłośników czegoś wyjątkowego – bezalkoholowy grzaniec, idealny na jesienne popołudnie.
Jesień w Fuzji nie kończy się na europejskich smakach. W Sayuri Sushi można spróbować wyjątkowych kompozycji przygotowanych przez Sushi Mastera z 13-letnim doświadczeniem. To miejsce, gdzie każdy kęs to podróż do Japonii – pełna świeżych składników, precyzji i harmonii smaków.
Farma dyń – wyjątkowe miejsce w sercu Łodzi
Od 19 października do 7 listopada przestrzeń zabytkowej Kotłowni Elektrowni Karola Scheiblera zamieni się w magiczną farmę dyń – jedyne takie miejsce w mieście, gdzie jesienne klimaty spotykają się z wyjątkową architekturą i industrialnym urokiem. Farma dyń w Fuzji to niezwykła sceneria, która pozwoli poczuć pełnię jesiennej atmosfery bez względu na pogodę. Setki dyń w różnych kształtach i rozmiarach, poukładane w skrzyniach i koszach, bele słomy, pęki kukurydzy oraz kolorowe kwiaty w donicach stworzą klimatyczną aranżację w zabytkowej Kotłowni. Całość będzie idealnym tłem do pamiątkowych zdjęć i jesiennych spotkań z bliskimi. Farma będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00–19:00, a w weekendy od 11:00 do 20:00. Wstęp na farmę dyń jest bezpłatny za okazaniem paragonu z danego dnia na dowolną kwotę wydaną w restauracjach, kawiarniach, punktach usługowych lub sklepach zlokalizowanych na terenie Fuzji.
Fuzja zaprasza – spróbuj jesieni z najlepszej strony!