12.03.2024

Dwie restauracje – Czarnomorka i Sartoria Ristorante & Pizzeria to nowi najemcy gastronomiczni łódzkiej Fuzji, rewitalizowanego przez Echo Investment kompleksu po dawnych zakładach włókienniczych Karola Scheiblera. Nowe koncepty zajmą w Fuzji łącznie 625 mkw. Otwarcie lokali planowane jest na początek czerwca tego roku.

 

Do jednego z historycznych budynków zlokalizowanych w Ogrodach Anny, w pobliżu zabytkowej Elektrowni Karola Scheiblera wprowadzi się włoska restauracja Sartoria Ristorante & Pizzeria, która zajmie blisko 415 mkw. Lokal zaoferuje gościom prawdziwe przysmaki kuchni włoskiej, jak różnego rodzaju makarony, pizze, a także ryby i owoce morza. W menu restauracji znajdą się ponadto klasyczne włoskie desery oraz specjalnie wyselekcjonowane wina.

 

– Włoska gościnność, muzyka oraz wyśmienite dania przygotowywane ze składników pochodzących prosto ze słonecznej Italii – taka właśnie będzie Sartoria, wyjątkowa restauracja w iście włoskim klimacie, którą otwieramy w Łodzi w zabytkowym kompleksie Fuzja – mówi Bartosz Serdakowski-Goldstein, jeden z właścicieli restauracji. – Chcemy stworzyć unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Łodzi z pyszną kuchnią, którego wyjątkowość podkreśli też otocznie. Nasz wybór padł zatem na historyczne przestrzenie dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera z oryginalną czerwoną cegłą. Do tradycji tego miejsca nawiązuje nazwa naszej restauracji – Sartoria, która po włosku oznacza krawiectwo. Takie też będą nasze dania – przygotowywane z precyzją i szyte na miarę potrzeb naszych gości – dodaje drugi właściciel konceptu Karol Szafraniec.

 

W północnej części kompleksu, od strony ulicy Tymienieckiego pojawi się restauracja Czarnomorka, która zajmie ponad 210 mkw. powierzchni. Czarnomorka – restauracja ukraińska wywodząca się z Kijowa – zaserwuje gościom Fuzji przede wszystkim przygotowywane w różnych odsłonach dania z ryb oraz rozmaite owoce morza. W karcie Czarnomorki znajdzie się także m.in. żurek, risotto, czy burger z fileta z dorsza.

 

– Restauracja Czarnomorka powstała z miłości do smaków i aromatów znanych nam znad Morza Czarnego. Naszą specjalnością są przygotowywane na bieżąco i wedle życzenia gości ryby i szeroka oferta owoców morza. Przygotowujemy dania z najwyższej jakości składników, z dbałością o każdy szczegół. Czarnomorka posiada dwie restauracje w Warszawie, zaś w Fuzji będzie to nasz pierwszy lokal w Łodzi. Mamy nadzieję, że nasze kulinarne propozycje spotkają się z uznaniem łodzian, tym bardziej, że klientów naszej nowej restauracji gościć będziemy w wyjątkowej historycznej przestrzeni pofabrycznych zakładów. Już teraz serdecznie zapraszamy na morską ucztę – mówi Karina Synevych- Kierownik Działu Europejskiego Czarnomorka.

 

– Fuzja to wyjątkowa inwestycja na mapie Łodzi, gdzie na każdym kroku, w każdym budynku wykonanym z tradycyjnej czerwonej cegły spotykamy się z pofabryczną historią tego miejsca. Taka spuścizna zobowiązuje. Dlatego najemców, którzy zagoszczą w naszym kompleksie wybieramy w sposób bardzo przemyślany, tak by wspólnie z nami budowali nową tradycję tego miejsca z poszanowaniem jego historii. Chcemy ponadto wprowadzić powiew świeżości na kulinarną mapę miasta stąd poza lokalnymi konceptami, w Fuzji pojawią się też zupełnie nowe lokale gastronomiczne, które swoją premierę w Łodzi będą miały właśnie w naszym kompleksie. Przypomnijmy, że poza Czarnomorką oraz Sartoria Ristorante & Pizzeria w Fuzji pojawią się również m. in. takie marki, jak restauracja Sakana Sushi, czy cukiernia Deseo – mówi Karolina Prędota – Krystek, Head Of Food And Beverage w Echo Investemnt.